Vilka programmeringsspråk ska man lära sig?

Den ständiga frågan – vilket eller vilka programmeringsspråk ska man lära sig?

Det är en svår fråga att svara på då det beror väldigt mycket på vad för typ av programmering man önskar göra, vilka plattformar man är bekväm i att jobba på och en rad andra olika faktorer.

The basic

Om man börjar med det mest grundläggande så kan man dela in programmering för olika ändamål:

Webprogrammering

Kanske det enklaste att komma igång för de flesta; med webbprogrammering så menas det att programmera för just webben – t.ex. hemsidor, webbapplikationer och andra tjänster som lever sitt liv på nätet.

Först och främst bör man greppa HTML och CSS; medan de inte är programmeringsspråk per sig så används det för att bygga upp allt du ser på nätet. I alla fall, programmeringsspråk som de flesta är överrens om att de är anpassade för webben:

  • PHP
  • Ruby (och då via Ruby on Rails)
  • Javascript
  • Python

Applikationsprogrammering

Vill du däremot göra appar för t.ex. iOS, macOS eller Windows då är det lite annorlunda. Då bör du spana på följande språk istället:

  • Swift (för iOS/macOS, är på väg att ersätta Objective C)
  • C# (för Windows)
  • Java (för t.ex. Android)

Ett hedersomnämnande bör också ges till C++. Med C++ så kan du egentligen programmera för de allra flesta plattformarna.

Men vilket programmeringsspråk ska jag börja med?

Om du vill komma igång snabbt och ha kul med att faktiskt med en gång se det du bygger, då bör du definitivt börja med PHP. Det är det enklaste och mest åtkomliga språket att komma igång med.

Därefter så kan du börja kika på mer breda språk så som Python.

Om du däremot redan nu planerar på en karriär inom programmering (bra val! 👍) så kan du spana in Webbjobb.ios lista över de populäraste programmeringsspråken för att få en bra koll på vilka språk som efterfrågas just nu – och därmed mer eftersöka vilket språk du vill satsa på.

De populäraste programmeringsspråken

Den mångsidige programmeraren

De flesta programmerarna fastnar inte i ett enda språk, utan en duktig programmerare kan med relativ enkelhet sätta sig in i nya språk – även om det givetvis tar tid att lära sig ett specifikt språks verktyg och "dialekter".