Hur gör man för att frilansa som webbprogrammerare?

Dator

Så du vill jobba som en frilansande webbprogrammerare? Här går vi igenom vad du behöver tänka på och vad som behövs för att komma igång.

Eget företag

Det första man behöver ordna med är ett eget företag, oftast rekommenderas en egen firma eller ett aktiebolag. Precis i uppstarten spelar detta egentligen mindre roll men kan ha viss betydelse längre fram.

För att lära dig mer om skillnaderna rekommenderas du att läsa på lite på t.ex. verksamt.se

Komma igång – hur hittar man sin första kund?

Hur hittar man egentligen sin första kund? För att ta reda på mer om detta frågade vi Marcus Olsson, som jobbar som frilansande utvecklare.

Han rekommenderar först och främst att man bör jobba i branschen ett par år först för att samla på sig dels kunskap, men även kontakter. De flesta webbutvecklarnas och webbprogrammerarnas första kund är faktiskt en tidigare arbetsgivare, och i vissa fall en tidigare kund.

Annat att tänka på

Annart att tänka på när man startar upp och ska testa på att jobba som frilansare är definitivt en hel del viktigt pappersarbete – viktigast av allt är förmodligen en bra försäkring.

Du vill inte hamna i en situation där du raderar en kunds databas och blir ersättningsskyldig utan en bra försäkring.

Kontakta ditt försökringbolag för att få ett prisförslag – tveka inte heller att ringa runt och fråga flera försäkringsbolag.