Vad en webbprogrammerare kostar

Vad kostar det egentligen att anlita en webbprogrammerare?

Givetvis är detta är fråga som är nästintill omöjlig att svara på – i branschen brukar man jämföra det med frågan "Hur långt är ett snöre?".

Först och främst avgör givetvis storleken på projektet; räcker det endast med en programmerare, eller behöver man flera – och kanske dessutom en projektledare, webbdesigner och andra resurser?

Ett större projekt ger dessutom ofta en lägre timkostnad än ett mindre.

Generellt sätt blir det också billigare att anlita exempelvis frilansare eller mindre byråer – stora konsultfirmor, som också är väldigt bra och effektiva, räknar ofta med att deras kännedom i branschen gör att de kan ta mer betalt.

En annan faktor är också var i Sverige man behöver programmeraren, Stockholm och Göteborg kan ofta vara dubbla kostnaden jämfört med andra orter.

Tveka aldrig att höra efter med flera frilansare, byråer och konsultföretag – de kan lämna väldiga olika prisuppskattningar.

Kravspecifikationen är viktig

En bra kravspecifikation är absolut en av de mest avgörande komponenterna för slutkostnaden. En bra specifikation kan vara skillnaden för en rimlig kostnad för ett väl genomför projekt och en smärre katastrof som kostar en mindre förmögenhet.

Att lägga mycket tid på denna internt (eller att anlita någon för att faktiskt specifikt för att skriva kravspecifikationen) kan vara en väl värd investering.

Räkna inte med att programmerarna du anlitar kan tolka det resultatet du önskar utan en välkonstruerad kravspecifikation.

Outsourcing – är det en bra idé?

Outsourcing utomlands (t.ex. Indien och Vietnam) finns det både för- och nackdelar med. Ofta blir kostnaderna hälften av vad det blir i Sverige, om man räknar timkostnaden. Problemet med outsourcing är ofta kommunikationen och responstiden. Många som outsource:ar till t.ex. Indien behöver ofta gå genom person som kan engelska, och då kan det ändå uppstå feltolkningar i översättningen.

Tidzoner ställer ibland också till det när det kommer till responstiden – även i andra länder jobbar man helst inte mitt i natten.